MR

jaarverslag MR 2022-2023

 

ALTIJD IN BEWEGING 

 

 

JAARVERSLAG 

cursusjaar 2022/2023 

van de 

MEDEZEGGENSCHAPSRAAD 

van obs Over De Slinge 

 

Rotterdam, juli 2023 

 

 

 

 

Inleiding 

Dit is het jaarverslag van de medezeggenschapsraad (MR) van Basisschool Over de Slinge. Dit jaarverslag is bedoeld om als MR verantwoording af te leggen over haar activiteiten in het schooljaar 2022-2023. 

 

FUNCTIE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD 

Een MR heeft medezeggenschap in beleid. Het beleid op onze school wordt (groten)deels bepaald door de wet, de minister en ons bestuur (Stichting BOOR). De wet en de minister bepalen het landelijk beleid voor elke basisschool in Nederland. Ons bestuur bepaalt nader beleid voor al zijn scholen in het Rotterdamse. Dit bestuursbeleid wordt gecontroleerd door onze GMR (de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van Stichting BOOR) die daarvoor dus medeverantwoordelijk is. 

Op Over De Slinge maakt onze directie het overige beleid, d.w.z. het beleid voor al wat niet alreeds door wet, minister en bestuur/GMR is geregeld. Voor dat laatste stukje beleid is onze directie verantwoordelijk; en daarin heeft onze MR-medezeggenschap, wat onze MR dus medeverantwoordelijk maakt voor het beleid op Over De Slinge. 

 

SAMENSTELLING MR 

Onze MR heeft al enkele jaren tien leden: vijf OMR-leden en vijf PMR-leden. De wettelijke eis is dat er evenveel OMR-leden in de MR zitten als PMR-leden. Onze reglementaire eis is dat er minimaal acht leden in onze MR zitten. In ieder geval moeten er altijd evenveel ouders als personeelsleden lid zijn van de MR: fiftyfifty. 

In ons reglement hebben wij tevens opgenomen hoe lang MR-leden geacht worden te functioneren, en wanneer zij dus vervolgens dienen af te vloeien.  

Voor het komende cursus jaar staat er 1 MR lid op de rol om vervangen te  worden of zich wederom herkiesbaar te stellen.  

 

 

 

 

 

Zitting hebben genomen in de MR in de periode 2022/2023 

Vanuit de Personeelsgeleding (PMR)  

Carla Schuurman notulist Nataska Verbruggen   penningmeester   

Peter Ekhart co-notulist  

Korlien Egmond secretaris 

 

Vanuit de OMR         

Sandra Mohan                            voorzitter  

Younes Yhida  

Muradiye Bilgin 

Suzanne Pannefleck (doordat het niet te combineren was met haar werk, halverwege het schooljaar uitgetreden) 

     

 

ENKELE ACTIVITEITEN VAN DE MR IN HET AFGELOPEN CURSUSJAAR 

De MR heeft adviserende, controlerende, informerende en beslissende taken.  

. 

  • Verkiezing nieuwe MR leden. 

 Enkele nieuwe ouders hadden zich opgegeven en hebben kort deel uitgemaakt van de  MR maar momenteel zijn er twee vacatures voor OMR en een voor PMR leden. 

Meerdere oproepen hebben geen succes gehad.  

  • Updaten van de schoolgids is een jaarlijks terugkomende activiteit. Deze is aangepast en geaccordeerd. 
  • Het activiteitenplan, ontruimingsplan, ziekteverzuimbeleid, bewegend leren protocol en sociaalveiligheidsplan worden ter informatie, ter goedkeuring, voor feedback en soms voor besluitvorming aan de MR voorgelegd. Tijdens een vergadering besproken, van feedback voorzien en retour gestuurd naar de directie of teamleden belast met de vormgeving. 
  • PMR: Arbobeleid, verslag en begroting NPO gelden voor arbeidsintensieve wijken onder de loep genomen en van feedback voorzien. 
  • Toetreding tot de GMR. Twee MR leden (1 PMR en 1 OMR zullen de notulen van de GMR nagaan en de MR informeren over de actuele onderwerpen. 
  • Nieuwbouw:-- tekeningen worden aangepast tot de commissie tevreden is 

                       -- andere net afgeleverde schoolgebouwen worden bezocht 

                        --vleermuizencheck (zijn aanwezig, dus er moeten kasten    

                          geplaatst worden 

  • Tevredenheidspeiling: Directie analyseert tevredenheidspeiling zodat aan het einde van het schooljaar hierop feedback kan worden gegeven. 
  • Begroting: vanaf november(na de forcast van BOOR) wordt deze regelmatig besproken.  In juni stond de school op een positief saldo. 

De directie heeft een goed oog voor het aanvragen van zoveel mogelijk subsidies 

  • Werkverdelingsplan wordt in samenspraak met directie, team en MR samengesteld 
  • Evaluatie functioneren MR: De huidige MR leden ervaren de huidige sfeer als rustiger en gemoedelijker. Er is ruimte voor elkaars mening en we kunnen ook kritisch zijn naar elkaar. Hopelijk melden meer ouders zich aan voor de MR verkiezingen. 
  • De adjunct blijft nog een schooljaar aan onze school verbonden 
  • De MR informeert de ouders via de nieuwsbrief 
  • Informatie aan het team via de nieuwbrief en info tijdens de vergaderingen 
  • Bijwonen van de cursus Effectief vergaderen. 

 

Overleg 

De voorzitter en de secretaris hebben een week voor een MR vergadering overleg over de agenda. Op de agenda komen de vaststaand items vanuit het activiteitenplan en aanvullende items van te bespreken onderwerpen van dat moment. 

Stappenplan formatie met ondersteuning van derden 

De directie dient de MR duidelijkheid te verschaffen over de middelen (financiën) waarover Over De Slinge beschikt voor de inzet van personeel, alsmede hoe de directie deze middelen wil verdelen over de verschillende functies/taken. 

De directie heeft afgelopen schooljaar de benodigde informatie met de MR gedeeld vooraf  en / of tijdens de MR vergaderingen. 

Het door de MR opgestelde stappenplan met als doel om al eerder in het jaar op de hoogte te kunnen zijn van de voorlopige formatie in samenspraak met de directie 

 

Transparantie 

Tevens is het onderwerp transparantie ook dit cursusjaar meerdere malen aan bod gekomen. Onze missie is immers dat wij transparantie, gelijke behandeling en onderling overleg in onze school willen bevorderen.  

Transparantie betreft in onze ogen nog steeds dat iedere betrokkene duidelijk weet langs welke (stem)procedures dat beleid tot stand komt. 

Het onderwerp stappenplan formatie en daaruit volgend de transparantie staan ook volgend schooljaar weer op onze agenda. Dit proces is nog onder constructie. 

Ook op dit punt is afgelopen schooljaar vordering geboekt en hoopt de MR de ingeslagen weg te blijven volgen. 

Volgend schooljaar heeft de MR en de directie zich opgegeven voor de cursus MR en achterban om zodoende de informatieverstrekking verder te verbeteren. 

 

Het functioneren van de MR 

De MR maakt gebruik van verschillende modellen om het planmatig aanpakken van taken en verantwoordelijkheden (o.a. opstellen activiteitenplan) te bevorderen. Aan het begin van elk cursusjaar maken wij een activiteitenplan om termijnen en doelen vast te leggen. Dit plan wordt tijdens elke MR vergadering als leidraad gebruikt en steeds aangepast. Als MR proberen wij zoveel mogelijk ouders te betrekking bij de school. Mocht u een activiteit missen in ons plan, geef het dan aan ons door zodat wij er samen naar kunnen kijken. 

 

Vergaderdata 

In dit cursusjaar zijn op de volgende dagen vergaderd: 

8 september 2022 om 19.30 uur 

20 oktober 2022 

12 januari 2023 

16 februari 2023 

23 maart 2023 

20 april 2023 

25 mei 2023 

22 juni 2023 

23 juni 2023 

1 juli 2023 om 18.00 uur afsluiting cursus jaar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug